Houd je huis koel zonder airco | TIPS:

De warmte buiten houden

In de zomer kan op sommige dagen het kwik stijgen naar tropische temperaturen. Uiteraard wil je die hitte zoveel mogelijk buiten houden. In huis probeer je van alles te doen, zodat het heerlijk fris en koel blijft. Maar hoe houd je het koel als je geen gebruik kan maken van een airco?

Zonwering

Het gebruik van zonwering is bij hoge temperaturen inde zomer van essentieel belang. Daardoor schijnt de zon niet zo hard binnen maar het helpt uiteraard ook om het binnen wat koeler te houden. Het is wel van belang dat je de zonwering al ruim voor dat de ergste hitte komt naar beneden is. Dan blijft het binnen voor zover dat mogelijk is lekker koel.

Ramen en deuren wagenwijd openzetten

‘s Ochtends vroeg of laat in de avond als de temperatuur wat gaat dalen zet je even alle ramen en deuren open. Mocht het een klein beetje waaien dan kan er even een frisse wind door de hele woning waaien. Uiteraard moet je ‘s ochtends wel goed opletten dat je op tijd alles weer dicht doet. Zodra de zon weer flink gaat schijnen sluit je alles weer goed af. De gordijnen of verduistergordijnen doe je ook dicht.

Ventilatoren overal in huis

Met ventilatoren krijg je een soort luchtcirculatie in je woning. Een goede tip is om een ventilator kort bij het raam te zetten. De warme lucht wordt dan naar buiten geblazen.

IJsblokjes of bevroren flessen water voor de ventilator zetten

Wil je lekkere frisse of koele lucht in huis zonder airco? Zet een bak met ijsblokjes of zet een aantal flessen met bevroren water voor de ventilator. Dit zorgt echt voor de nodige verkoeling. Het geeft een heerlijk fris briesje. Zorg voor voldoende ijsblokjes in de vriezer. Dan kun je deze zodra ze gesmolten zijn gelijk omwisselen. Ditzelfde geld natuurlijk ook voor de flessen met bevroren water.

Gebruik even geen apparaten die veel warmte afgeven

De wasdroger een vaatwasser of de oven. Het zijn hele fijne en handige huishoudelijke apparaten maar gebruik ze liever niet op hele warme zomerse dagen. Deze apparaten geven namelijk veel warmte af waardoor de temperatuur in je woning nog verder stijgt. Ook alle opladers en de computer geven warmte af. Probeer deze zoveel mogelijk uit te zetten of niet te gebruiken. Koken op een fornuis of een magnetron gebruiken is ook niet echt aan te raden. Wil je het koel houden binnen? Dan kan je beter buiten gaan barbecueën of iets van een pasta, fruit of andere salade maken.